Stručný pohled do historie výroby damaškové oceli
Historický tzv. pravý damask (anglicky zvaný wootz) byl používán k výrobě kvalitních čepelí nožů a mečů. Technika výroby této oceli se traduje do první poloviny 1. tisíciletí př.n.l. a byla jedním z nejstřeženějších tajemství tehdejší doby a do postupu výroby bylo zasvěceno jen několik kovářů.
Pokud bychom pátrali po původu této oceli, dostali bychom se do staré Indie, kde podle doposud doložených důkazů vznikl počátek výroby této slavné oceli. Poté se výroba rozšířila do Srí Lanky, Turecka a Persie.
Dnešní název "Damašková ocel" je odvozen od města Damašek, skrze které se jako prodejní artikl dostával z Indie a malé Asie až k nám do Evropy.
Jak je na tom dnešní damašková ocel
Vzhledem k velkému tajemství okolo výroby, které se předávalo pouze ústně a tajemně, původní postup výroby po čase úplně zmizel spolu se starými mistry. Po ztrátě postupu výroby původní damaškové oceli se kováři po celém světě snaží co nejvíce přiblížit oné legendární a mýtickými vlastnostmi opředené oceli.
Výsledkem těchto pokusů a zkoumání je ocel, kterou již dnes nazývají všichni jménem damašková, jelikož její vzhledová podoba je laickým okem nerozeznatelná. Postup výroby damaškové oceli jak ji známe dnes, je však odlišný.
Místo fúzování oceli jako u původního damašku, je dnešní postup založen na kovářském sváření jednotlivých vrstev oceli. Tento postup je dnes velmi dobře známý po celém světě a díky šikovným rukám dnešních kovářů vznikají neuvěřitelné vzory, kresby a provedení.
Postup výroby damaškové oceli
Dnešní damašková ocel se vyrábí postupem kovářského svařování dvou ocelí s rozdílným množstvím obsahu uhlíku. Základem dnešní damaškové oceli jsou tak dva typy oceli, z nich jedna disponuje vysokým obsahem uhlíku a druhá naopak nízkým. Propojením těchto dvou protipólů tak vzniká ocel tvrdá, ale zároveň houževnatá.
Počátek výroby je tak daný složením základního paketu, který je tvořen složením těchto dvou druhů ocelí na přeskáčku. V případě nedodržení pořadí prokládaných ocelí se spoj mezi danými vrstvami neguje a dojde tak ke spojení dvou shodných materiálů. Po přípravě základního paketu je nutné ocel nahřát a pro snazší propojení kovářského sváru a zamezení vzniku nedokonalostí ve svaru se paket obalí tavidlem.
Ohřátí takto připravené oceli probíhá na teplotu přes 1400°C, kdy dochází k přechodu z pevného skupenství. Toto povolení materiálu při vysokých teplotách pak dovolí tlakem úderů kladiva nebo tlakem pod lisem spojení ocelí do jednoho celistvého kusu.
Tento postup se opakuje, dokud není výrobce spokojen s množstvím vrstev a kvalitou svárů vrstev.
Naše damašková ocel
Nože od DAMANO jsou složeny ze 67 vrstev damascénské oceli. Ti nejlepší návrháři nožů čerpají z letitých zkušeností, požadavků kuchařských mistrů ale i z názorů amatérských kuchařů. Při výrobě nožů se používají moderní technologie a velký podíl na výrobě nožů má i ruční a precizní výroba všech, kteří nůž vezmou do ruky. Velmi dbáme i na kvalitní kontrolu každého výrobku, který nabízíme.