Jak na přípravu domácího sushi
Sushi, tradiční japonské jídlo, si získalo srdce gurmánů po celém světě, a ani my v Damanu nejsme výjimkou. Pokud chcete připravit romantickou večeři nebo hledáte způsob, jak oživit běžný večer něčím výjimečným a zábavným, sushi je to pravé.
Budete potřebovat pouze správné ingredience a nástroje. Zejména speciální bambusovou podložku a nůž na ryby s nepřilnavým povrchem a dlouhou čepelí, kterým vytvoříte dokonalé kousky. V článku vás povedeme krok za krokem, jak na přípravu domácího sushi od výběru ingrediencí až po servírování.
Co budete potřebovat?
- rýži na sushi
- řasu Nori
- rýžový ocet
- cukr, sůl
- sójovou omáčku
- zeleninu – avokádo / okurku
- čerstvou rybu – lososa / tuňáka / krevety
- wasabi
- nakládaný červený zázvor
- na ozdobení – sezamová semínka / kaviár
- bambusovou podložku
- ostrý nůž na sushi s nepřilnavým povrchem a dlouhou čepelí, kterým vytvoříte dokonalé kousky
Máte-li vše připraveno, směle do toho:
1. Příprava rýže
Rýži důkladně propláchněte vodou, dokud není voda čirá a vařte podle instrukcí na balení.
Smíchejte rýžový ocet (25ml na jeden hrnek rýže), 1 lžičku cukru a půl lžičky soli. Tuto směs přidejte do ještě teplé rýže. Poté nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
2. Příprava ingrediencí
Rybu a zeleninu nakrájejte na tenké plátky. Do mističek si připravte sójovou omáčku, nakládaný zázvor a wasabi, které podtrhnou chuť sushi.
3. Vytváření sushi
Položte list Nori na bambusovou podložku k dolnímu okraji. Vždy lesklou stranou dolů, hrubou nahoru. Nyní si připravte misku s vodou, kterou využijete na omytí ulepených rukou od rýže. Na Nori rovnoměrně rozprostřete 3 mm tenkou vrstvu rýže. Nechte bez rýže 1-2 cm široký pruh v horní části řasy.
Nyní přidejte náplň. Pokládejte proužky ryby a zeleniny na rýži 2 cm od spodního okraje.
Pomocí podložky začněte rolovat sushi, ujistěte se, že rolka je pevná a udržuje tvar. Nebojte se trochu přitlačit, aby vše drželo pohromadě.
4. Krájení sushi:
Teď už zbývá jen nakrájet rolku na kousky. Pravidelně oplachujte nůž ve vodě, aby se rýže nelepila na čepel. Z jedné rolky sushi byste měli nakrájet 6-8 stejných kousků.
5. Servírování
Na závěr můžete sushi ozdobit sezamem, nebo kaviárem. Podávejte kousky na talíři nebo prkénku společně se sójovou omáčku, nakládaným zázvorem nebo wasabi. Pro ještě vetší zábavu si na konzumaci vezměte hůlky.
Pokud se vaše první sushi nepovedlo tak, jak jste si představovali, nenechte se odradit. S každým dalším pokusem si osvojíte správnou techniku.
Přejeme dobrou chuť, tým Damano.