Každý z těchto druhů nožů má svoje typické charakteristické vlastnosti, které odrážejí kuchařské umění mistrů kuchařského cechu příslušné země.
Německé nože
Pro německou ocel je charakteristická její pevnost. Jedná se o nejrozšířenější nože v rámci světa. Ve srovnání s damaškovými noži mají větší hmotnost, ale menší tvrdost oceli, která se pohybuje mezi 56 - 58° Rockwella.
Nože s německou ocelí se brousí ve větším úhlu, než nože damaškové. I když v současné době můžeme zaznamenat, že se brousí do menších úhlů, než bývalo zvykem. Vyrábí se za pomoci moderních technologií a mají pevnou syntetickou rukojeť.
Nůž má velmi pevnou konstrukci, je odolnější a při pádu máte daleko větší šanci, že se nepoškodí. Je využitelný při krájení všech druhů surovin a amatérský kuchař s ním prakticky pokrájí úplně všechno. Je třeba vyzdvihnout jeho snadnější práci s velkými kusy masa.
Damaškové nože
Tradiční japonské nože mohou mít broušenou ocel pouze z jedné strany, ale v současnosti se setkáváme i s broušením nože z obou stran. Brousí se v menším úhlu než nože německé (doporučujeme 10 - 15°).
Čepel damaškového nože je vrstvená. V naší nabídce se nejčastěji setkáte se 67 vrstvami oceli. Čepel má i vyšší tvrdost, která je udávána okolo 63° Rockwella.
Damaškové nože mají nižší hmotnost, než nože německé. Na druhou stranu jsou křehčí a náchylnější k poškození. Jejich čepel působí až mysticky a pokud se o nůž dobře staráte, zajistíte mu dlouholetou neměnnost vlastností a s jeho ostrostí budete opravdu spokojeni.
U damaškových nožů můžeme vyzdvihnout rychlost, obratnost a eleganci. Proto si získávají stále větší oblibu.
TIP na článek: Co je to damašková ocel a jak poznat pravou?
Závěr - jaký nůž vybrat?
Každému vyhovuje jiný nůž. Estetické vnímání i vnímání vlastností nože samotného je odlišné a je třeba přijít na to, co kuchaři vyhovuje. Někdo preferuje jednoduchost, jiný má rád mystickou strukturu oceli.
Pokud je hledáte kvalitu, budete spokojeni s oběma variantami.