Vánoční kapr: vyfiletujte ho jako profík

Vánoční kapr: vyfiletujte ho jako profík

Za pár dní provoní téměř každou českou kuchyni kapr s bramborovým salátem. Jediná nepříjemnost, která může kazit dojem z večeře, je nekonečné vybírání kostí. Vyzkoušejte náš ověřený tip a vyfiletujte kapra jako profík, aniž byste se museli obávat uvíznuté kůstky v krku. Tento článek vás provede krok za krokem celým procesem. Budete potřebovat pouze trochu trpělivosti a kvalitní filetovací nůž.

1

Krok 1: Očištění šupin 

Připravte si pracovní plochu nejlépe u dřezu a škrabku na šupiny, nebo ostrý nůž. Kapra pevně držte a odstraňte šupiny proti směru růstu od ocasu k hlavě. Kapra pravidelně oplachujte, abyste odstranili uvolněné šupiny. Když je ryba bez šupin důkladně ji opláchněte a osušte papírovým ručníkem. Nezapomeňte si jich pár schovat pod talíř.

2

Krok 2: Odstranění vnitřností

Ostrým nožem rozřízněte břicho podél od břišních ploutví směrem k hlavě. Dbejte na to, aby řez nebyl příliš hluboký a nedošlo k poškození žlučového měchýře, což by mohlo znehodnotit konzumovatelné části ryby. Pečlivě oddělte vnitřnosti od stěn břišní dutiny a vyjměte je ze zadní části. Jako poslední odstraňte jícen u hlavy, uštípnete ho palcem a ukazováčkem. Poté rybu omyjte.

3

Krok 3: Filetování

Nyní přichází klíčová část - filetování. Zde je zásadní mít správně nabroušený nůž. Doporučujeme použití filetovacího nože, který je navržen tak, aby se nepřichytával k masu a provedl precizní řez.

Položte kapra na bok a v této fázi můžete oddělit hlavu od těla šikmým řezem za žábry i s prsní ploutví. 

Náš tip: Hlavu, skelet a odřezky nevyhazujte, můžete je použít k přípravě rybí polévky.

4

Další řez směřujte diagonálně podél žeber přes páteř zhruba do dvou třetin těla kapra. Jemně veďte nůž podél páteře a oddělujte filet od kostí. Nůž veďte naplocho, aby ztráty masa byly co nejmenší. Takto odřízněte i druhý filet na druhé straně.

5

Vsuňte nůž pod již oddělený kus masa a pokračujte v řezání směrem k ocasu, dokud neoddělíte celý kus.

6

Nyní máte před sebou dva filety. Položte je kůží dolů a odřízněte ze spodní části pupek s ploutví a tukem.

7

A co dělat s těmi malými kostmi? Nejúčinnější a ověřený trik je jemně maso nařezat pomocí ostrého nože.  Proveďte husté řezy jeden vedle druhého přes jednotlivé filety. Využijte filetovací nůž Hezhen.

Kosti sice zůstanou, ale po důkladném nařezání budou tak drobné, že je při konzumaci nebudete cítit a bez obav je můžete sníst. Pozor však, aby nedošlo k poškození křehké kůže, což by mohlo vést k rozpadu ryby.

8

Filetovací nůž Hezhen® Sashimi SZ-D

Náš tip: Před obalením kapra naložte nejméně na dvě hodiny do mléka, aby krásně voněl.

Krok 4: Teď už jen zbývá kapra připravit tak, jak ho máte rádi.

 

Přejeme krásné prožití vánočních svátků a dobrou chuť tým Damano!